Encik Mimpi and The Tidur's Blog!

Welcome to blog aku. Aku seorang lelaki biasa yang minat bermain muzika dan suka menyampaikan perasaan atau pendapat melalui seni muzik aku sendiri. Aku suka menulis lagu dan melalak berseorangan ditemani gitar akustik buruk aku.Aku takde la hebat mana pon bergitar, tapi macho lah jugak. So kalau suka, dengar. Tak suka, senyap sudah. :-)

Friday, March 19, 2010

SEJUK : mari sayangi IBU kite!! =)

encik mimpi kunci gitar lagu lagu untuk ibu


Tajuk hari ini sgt special.Ye, sebab insan yang dimaksudkan memang speacil.Haa mlas nak betulkan ejaan yg salah tersebut.

Teringat nak tulis pasal entry ni sbb aritu baru je kol msia, ckp ngan mak.Ye la, da berbulan2 xkol rumah sbb bz..Baby pon da bebel byk kali suh kol mak kat rumah..sbb die takut la nnti mak kat rmah tu risau xtau berita ape2 ke..tp sbb en.Mimpi bz, susah la sket nak kol..so en.mimpi pon kol rumah tanye kabar mak dan sbginye..

Yaakob memanggil ibunya dengan panggilan 'Mama'.Kamarulzamman Abdul Wakdu memamnggil ibunya dengan gelaran 'Umi".David Thomas memanggil ibunya dengan gelaran 'bonda'.(name da mat saleh da).Ade juga yang memanggil ibu dgn gelaran "mummy" dan sebagainye.(Panggil mummy mcm geli2 la)

Setelah membuat kajian tempatan, didapati peratusan anak2 memanggil ibunya dgn gelaran-gelaran tertentu adalah seperti berikut:

1) Ibu - 36.4%
2)Mak - 34.2%
3)Mama - 29.8%
4)Mummy - 13.9%
5)Umi - 11.2%
6) lain-lain - 2.4%

Kalau dicampurkan peratusan2 bagi setiap panggilan ibu di atas, anda akan mendapati bahawa jumlah semuanya bukan lah 100%. Ini kerana peratusan2 tersebut, en.Mimpi reka2 je. Ahakzez~!

Tak kire la anda memanggil ibu anda dengan gelaran apa pon. Yang pastinye en.Mimpi yakin semua org menyayangi ibu masing2.Meskipon kadang2 mungkin timbul konflik yang mencetuskan perbalahan dgn ibu, ianya tidak akan memudarkan perasaan syg dan cinta kite terhadap seorang insan bernama ibu. En.Mimpi sendiri kadang mempunyai pelbagai konflik dgn ibu, sebab ibunda en.Mimpi byk jugak la menghalang en.Mimpi nak buat itu ini mase waktu kecil2 dulu.Tapi standad la, ibu kalau marah maksudnye sayang.Beliau sayangkan kite sbb beliau xnak kita terlibat atau terjadi bende yg bukan2 kat kita.

Sekarang kita da besar dewasa, tibalah saat kita untuk membalas jasa mereka.Kalau tgh study, hadiahkan kejayaan untuk beliau.Kalau da bekerja, jangan lupa kirim sikit duit kalau ade duit lebih.Kalau da berkahwin, aktiflah melakukan aktiviti " katil bergoyang" supaya industri penambahan anak bertambah lancar.Ibu anda akan sentiasa excited jika dapat menimang cucu yang baru.

Ingat, tanpa mereka, siapalah kita. =)

Laguku Untukmu Ibu




Lirik: Encik Mimpi
Lagu: Encik Mimpi
Persembahan Asal : Neiro

Tak berniat melukai hatimu
Tak bermaksud mengecewakan kamu
Seandainya semua ini berlaku, Ibu

Senyumanmu indah bagai pelangi
Mewarnai seluruh jiwa ini
Sayu terdengar suara mesra mu,Ibu

Chorus:
Dan mungkinkah kan terjadi
Maafkan atas segala kesilapan ku
Janji diriku kepadamu ibu
Kan ada selalu
Menemani harimu

Tak berniat melukai hatimu
Tak bermaksud mengecewakan kamu
Seandainya semua ini berlaku, Ibu

Senyumanmu indah bagai pelangi
Mewarnai seluruh jiwa ini
Sayu terdengar suara mesra mu,Ibu

ulang chorus 2kali

DOWNLOAD LAGU INI versi asal
DOWNLOAD LAGU INI versi encik mimpi

p/s: xpuas ati ngan Baby! aritu die kol rumah ckp ngan mama org! da la org xpenah ckp lagi ngan mama die!! hehe.. love u muchukk =)

27 comments:

  1. sayangi lah ibu kiter...
    jage mereka slagi mereka masih b'same kiter..

    ReplyDelete
  2. wah dah berbulan2 tak call? i call rumah hari2,, klu terlepas sehari, after that my mom call.. call to UK plak tu.. sanggup dia.. huhu punye xleh miss di call sehari... :p

    ReplyDelete
  3. rindu kat mak~~~~25/3 ni mak datang! Muahaha.

    ReplyDelete
  4. betul tu..love ur mom

    * lawa lah header..me loike

    ReplyDelete
  5. nice song buddy. i called my mum as ibu! hiks. eyh btw, ade ke owg call her mum dgn panggilan 'lain-lain' ? hehehhe :PP

    ReplyDelete
  6. encik mimpi bukan anak yang manja..XD hehe.. tapi xkisah la manje xmanje yg penting sayangi keluarge anda!!

    ReplyDelete
  7. (da lame xserius menyanyi! hihi)

    ReplyDelete
  8. wieee~ sumi download jugak.. thanks tau en.mimpi :D best.. sayangi lah ibu kite..

    ReplyDelete
  9. waaaa...rindu mama saya...
    lama tidak ketemunyaa...

    ReplyDelete
  10. saya sayang ibu dan ayah.... (:

    ReplyDelete
  11. ceq rindu mak ceq! waaaaa! tahun ni xtengok lg muka mak.

    ReplyDelete
  12. erk...ibu....

    alamak nak balik ke tak ek

    ReplyDelete
  13. entry nie wat aku windu kat mak aku kat kedah la... sekarang aku kat perak.. hhhuuaaaa

    ReplyDelete
  14. aku panggil mak aku mama.
    hukkk

    ReplyDelete
  15. hohohohoh , kau nyanyi sendiri ke ?? hehehe

    ReplyDelete
  16. adess..dah nak masok 5taon dah ma pegi wat selama2nua.


    anyway..seyes lirik sgt best!:D

    ReplyDelete
  17. cayala, touching bila dgr lagu nih!!

    ReplyDelete
  18. luv my umi..owh...touching betoi lagu..
    sore en.mimpi memng beshhhh

    ReplyDelete
  19. salam

    wah.. dah ada orang minta lagu dia nyanyi eh...

    ReplyDelete
  20. i really miss her right now












    mmmmmm



























    cool la ..
    hope ade org main gitar dpn aku one day




















    ekekkekkekeeke +)

    ReplyDelete
  21. so sweet....
    luv my mom smpi akhir hayat...
    =)

    ReplyDelete

Nuff n Klik Sini!