Encik Mimpi and The Tidur's Blog!

Welcome to blog aku. Aku seorang lelaki biasa yang minat bermain muzika dan suka menyampaikan perasaan atau pendapat melalui seni muzik aku sendiri. Aku suka menulis lagu dan melalak berseorangan ditemani gitar akustik buruk aku.Aku takde la hebat mana pon bergitar, tapi macho lah jugak. So kalau suka, dengar. Tak suka, senyap sudah. :-)

Friday, April 2, 2010

Special : Pemergian Din dan Renungan Bersama

encik mimpi kunci gitar lagu din beramboi meninggal
Masih dalam mood terkejut ... En Mimpi masih terkejut. Entry ini bukan ditulis untuk mengagung-agungkan sape2 tapi cume en mimpi ingin memberi teguran kepada semua dan teguran utk en mimpi sendiri. Mungkin ada yang buat tak endah je. Kenape plak nak kecoh bile Din meninggal? Padahal hari-hari , ade je orang yg meninggal? Tak kecoh pon.

Bukan sebab Din Beramboi seorang artis. Bukan sebab die seorang yg femes. Dan bukan jugak sebab die adalah seorang penghibur yang berbakat. Sebabnya adalah, seorang yang kita lihat sangat sihat tubuh badannya, yang begitu bertenaga dalam setiap persembahan, yang begitu ceria dalam setiap pembawakannya, hilang dari dunia ini begitu saja. Hilang tanpa kita duga, tanpa kita sedari.

Betul, Allah lebih sygkan die. Allah mencabut nyawanya tentulah atas hikmah yg tertentu. Banyak yg boleh kite ungkaikan dalam ketentuan yg pada zahirnya pahit ini. Allah mungkin ingin menguji kesabaran hamba-hambanya yg tertentu. Mungkin dari ahli keluarganya, mungkin dari rakan2 artisnya yg lain, dan mungkin kita sendiri yg tiada apa-apa hubungan dengan dia.

Kita mungkin xsedar, orang yang kita sayang, yang kita cintai, yang selalu bersama dgn kita,boleh hilang sekelip mata sahaja jika Allah katakan begitulah hendaknya. Allah tidak akan ragu-ragu menarik nyawa siapa-siapa pun, meskipon pada dasarnya seseorang itu langsung tidak mempunyai apa-apa penyakit pon. Inilah yang dikatakan ajal maut di tangan-Nya.

En Mimpi akan selalu beringat...sementara insan yg kita sayang masih ada, masih wujud dalam dunia ini, hargailah mereka sepenuhnya. Jangan bertangguh lagi untuk menunjukkan kasih kite kepada mereka, jangan sembunyikan perasaan itu. Abah, Mak, adik2, abg2, kakak en mimpi... Baby... Janji pada diri ini...Mesti akan tunjukkan kasih sayang yg sepatutnya direncanakan ini. Jangan kita tangisi andai berlaku sesuatu tak di duga. Jangan ratapi. Air mata tidak mampu memutarkan waktu kembali ke masa lepas. Sayangilah mereka selagi mereka masih ada.




Tuhan betapa aku malu atas semua yang kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuatMu kecewa
Entah mungkin karena ku terlena sementara Engkau beri
Aku kesempatan berulangkali agar aku kembali

Dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghambakanMu
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMu

Aku ingin mencintaiMu setulusnya
Sebenar-benar aku cinta
Dalam doa dalam ucapan dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekatiMu selamanya sehina apapun diriku
Kuberharap untuk bertemu denganMu yaa Rabbi

29 comments:

  1. tiba2 teringat org yg saya syg meninggal 5 tahun lepas~ T_T

    ReplyDelete
  2. make me remember my little angel....

    ReplyDelete
  3. satu teguran yg menyedarkan...
    zaza rase mcm dh xnk buka era pg2...
    mesti sedih...

    ReplyDelete
  4. best lagu diatas .. lirik dye sangat bermakne .. satu teguran yang menyedarkan setiap manusia yang selalu terleka dengan kehidupan dunia ..

    ReplyDelete
  5. semoga rohnya di cucuri rahmat...

    ReplyDelete
  6. dia pegi dengan cara yg cukup mudah. x perlu sakit lama2. dan semua org sayang dia.

    ReplyDelete
  7. nature human, if someone tuh masih hidop, mesti tak appreciate sgt.. bila dah xde???
    mmmm...

    btw, hopefully kita semua dipanjngkan umor oleh-Nya... aminnn

    ReplyDelete
  8. mmg amat2 trasa kehilangan arwah din beramboi..

    ReplyDelete
  9. i noe dis song!from edcoustic kan encik mimpi?
    aku ingin mencintaiMu..sedey...ta sangke btol..in a blink arawah din pergi..RIP din beramboi:(

    ReplyDelete
  10. sy pnh mrasa khilangan org tsyg selamanya...
    terasa penyesalan dlm dri bl xsempat tunaikn kt2 kpd die..i miz my bro til now..
    ms arwah din beramboi meninggal dunia..rasa sebak sgt cz t'igt arwah abg..
    bykkn bsedekah Al-Fatihah utk yg tlh pergi supaya senang hdpnyer disana..

    ReplyDelete
  11. ehMmm.. sebab itu..

    Bekerjalah seolah2 kita akanhidup selama-lamanya, beribadatlah seolah2 kita akan mati esok hari...


    Terima kasih atas ingatan en. mimpi!

    ReplyDelete
  12. suke ddengan komen di atas..
    ^^....

    *best lagu en mimpi~ ngee

    ReplyDelete
  13. semoga roh mereka yang telah pergi dicucuri rahmat-Nya..amin..

    ReplyDelete
  14. al-fatihah...
    Andai ku tahu - ungu

    ReplyDelete
  15. "Bukan sebab Din Beramboi seorang artis. Bukan sebab die seorang yg femes. Dan bukan jugak sebab die adalah seorang penghibur yang berbakat. Sebabnya adalah, seorang yang kita lihat sangat sihat tubuh badannya, yang begitu bertenaga dalam setiap persembahan, yang begitu ceria dalam setiap pembawakannya, hilang dari dunia ini begitu saja. Hilang tanpa kita duga, tanpa kita sedari."

    Aku suka quote ayat ni. Ramai yang terkejut sebab meninggal dengan tiba-tiba. Sama seperti saudara atau sahabat yang kita yang sihat tiba-tiba meninggal memberi kejutan besar terhadap kita.

    ReplyDelete
  16. penulisan yang best. menyentuh jiwa.

    aku pun suka part yang MSR quote tu.
    melihat dari aspek yang lain. Memang membuka mata pembaca :D

    ReplyDelete
  17. Lirik yg mempunyai maksud yg tersendiri..
    best.. :)

    ReplyDelete
  18. lagu nih sgt beshh <33
    ari2 kot dgar . hee :)

    ReplyDelete
  19. sgt suke lagu nie..dgr hari2 gak....
    good job!!
    :)
    :)

    ReplyDelete
  20. Salamualaikum...
    Bro, kalo sudi, share lah chord/tab lagu nih..plishhhhhh~~~ =D
    aku puas cari tak jumpe2... best doee..

    -Amin-

    ReplyDelete
  21. lagu kegemaran saye............ ^^

    ReplyDelete
  22. hai encik mimpi.. cantiknya nama.. jangan sampai jia termimpi mimpi kan encik mimpi dah la.. hehe.. thx datang blog jia.. datang datang lah selalu ye.. :)

    ReplyDelete
  23. salam bro... boleh kongsi kord... x?
    sraemie_23@yahoo.com.my

    ReplyDelete

Nuff n Klik Sini!