Encik Mimpi and The Tidur's Blog!

Welcome to blog aku. Aku seorang lelaki biasa yang minat bermain muzika dan suka menyampaikan perasaan atau pendapat melalui seni muzik aku sendiri. Aku suka menulis lagu dan melalak berseorangan ditemani gitar akustik buruk aku.Aku takde la hebat mana pon bergitar, tapi macho lah jugak. So kalau suka, dengar. Tak suka, senyap sudah. :-)

Monday, October 24, 2011

Tolong Jangan Gagap Sangat

Assalamualaikum.

Hadoi.. Wa bukan apa.. Geram kat diri sendiri.. Wa ni macho tu memang macho, tapi kalau setakat macho je lebih, tapi tak pandai bercakap pon tak guna. Wa ni bukan jenis yang petah bercakap. Cakap memang berterabur dan tak tersusun, pastu suka cakap meleret-leret malah kuat merepek pula tu. Sebab tu walaupon wa kat sekolah dulu masa muda-mudi tak pernah masuk pertandingan bahas ataupon syarahan. Sebab ape? Sebab memey wa tak pandai bercakap atau berucap. Ade laaa sekali mase wa sekolah rendah wa masuk pertandingan bercerita, tapi langsung kalah. Tak dapat nombor pon. Haduii.. Nasib baik cute.

Lagi-lagi kalau bercakap dengan gadis, sebenarnya wa sangat kekok. Dalam kekok-kekok tu sebenarnye wa struggle control tak bagi nampak kekok kalau bercakap atau berkomunikesyen . Maklumlah depan gadis kene tunjuk cool. Ketiak basah takpe, tak perasan sangat. Memang control jugak sebenarnye, abes tu nak buat camana. Lagi-lagi kalau berhadapan dengan gadis yang wa ada hati atau gadis yang wa pernah crash. Memang tak natural. Mungkin sebab dulu mase sekolah rendah, 6 tahun wa bersekolah kat sekolah gay kot. I mean sekolah lelaki lah,yakni Methodist Boy School. Crash..

Eh sebenarnye wa sorang je ke rasa macam ni ke atau kat luar sana ramai gak yang rasa macam wa ni? Wa kadang kohonpius (confuse) jugak, adakah benda ini normal bagi seseorang lelaki ataupon wa ni memang jenis tak gentle. Wa ingat lagi 1st time wa cakap dengan gadis dalam phone, waktu tu sekolah menengah wa form 2. Time tu wa dok asrama, pastu time tu komfrem la wa tak ada handphone lagi. Time tu kalau nak kol kat asrama kene guna public phone la gamaknye. Da lah public phone time tu tak macam public phone sekarang. Takde touch screen langsung, hadui..

Nak dijadikan cerita, waktu tu wa tengah syok kat sorang gadis ni. Budak satu sekolah, tapi kelas lain. Entah camana ntah wa dapat nombor dia, wa pon tak hengat. Time tu google takda lagi, wa tak rasa wa dapat dari google. Yang penting dialah gadis pertama wa kol and bercakap dalam phone. Kaki ketaq kaw-kaw, peluh membasahi ruangan ketiak yang sempit, tangan yang memegang ganggang telefon pon turut serta mengikut rentak getaran. Memang chuak beb. Maklumlah, pengalaman pertama. Bila dia angkat je panggilan, and bila wa dengar je suara dia cakap "Hello".. Hadoi.. Rasa nak gugur je wa punya tiup falopio. Neves gila babas dan wa tak mampu nak bercakap dengan teratur. Gagap kaw kaw dan dia pon macam pelik dengan keadaan wa waktu tu. Adoi.. Bila fikir balik, rasa cam down sikit-sikit pon ada. Rase macam tak cool langsung. Nasib baik cute. Sekarang wa tak tau gadis tu sekarang apa cerita. Tak kisah la, wa bukan minat dia sangat. Dia yang terhegeh-hegeh nak kat wa . *pulak..

Haa tu lah sediki sebanyak cerita pasal wa. Tapi sekarang wa takde lah gagap macam dulu-dulu tu. Start sekolah menengah form 4 wa da pandai manage sikit-sikit cara bergaul and skill bercakap dengan orang lain. Takde lah seteruk masa kecik-kecik dulu. Bila da pandai bercakap ni, dah mula jugaklah pandai bermain ayat-ayat manis dengan pelbagai jenis lapisan gadis . Menabur janji-janji palsu. Memang tak guna punya olang. Haha gurau je. Sikit-sikit ada la. Diam ah kau.

So wa nak jemput la Ustazah Pilihan untuk memberikan sepatah dua kata. Silakan Ustazah.

Ustazah Pilihan : Tiada masalah kalau kita tidak pandai bercakap sekalipun. Tiada masalah kalau kita seorang yang gagap duakalipun. Sesunggunya, diam itu adalah lebih baik dari berkata-kata. Kerana setiap bicara yang baik akan membawa keselamatan dan keharmonian, sebaliknya bicara yang buruk membawa kepada kehancuran dan dosa. Jadi gunakan nikmat berkata-kata itu pada perkara yang betul ..

Amboi seriusnya...



Aishiteru acousticed by Encik Mimpi

68 comments:

  1. haaa. best.
    wa tak bleh komplen banyak sbb wa permpn.

    ReplyDelete
  2. auww. part cute tu yg x tahan. haha

    ReplyDelete
  3. alamak...jatuh cinta! ahahahhaha

    ReplyDelete
  4. ala..mana lagu istikharah cinta En.Mimpi oiii...
    nak2 laa...

    ReplyDelete
  5. lelaki pendiam sweet ape..

    tapi kalau malu sangat tu yg susah..

    ReplyDelete
  6. hmmm....
    suara sendiri ke? kalau suara sendiri nak pujilah... :)

    ReplyDelete
  7. gagap pegi nyanyi lagu stacy laa ! HAHA

    ReplyDelete
  8. klakar3... ape2 pun terbaik ar...~

    ReplyDelete
  9. hahahahahahaahahaha cool! i like d last word!

    ReplyDelete
  10. HAHA . senyap takpe, kalau mulut kuat celoteh lepastu cakap merapu meraban tu yang tak tahan. HAHa . btw, nice entry !! :D

    ReplyDelete
  11. hahaha...
    xpe en. mimpi, kdang2 diam tu lg bgus dr brkata2..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Encik Mimpi yang macho abis neh..!!

    rasenya gagap2 time ptama kali bborak dengan insan yg blainan jantina tu, rasenye normal kot, almaklumlah remaja bila sudah punya hati dan perasaan kan..Hee..!

    ReplyDelete
  13. encik mimpi......suara anda mmg terbaekkkk.....
    terus kan dgn karya yang lebih bagus dari ini.....

    ReplyDelete
  14. tak ape kal0 x pandai brcakap TIGAKALIPUN.. EMPATKALIPUN .. LIMAKAIPUN .
    cun lar ustazah nye kate2 ! huhux .

    ReplyDelete
  15. terbaik.....teruskan Encik Mimpi....

    ReplyDelete
  16. wah..lemak merdu disukai ramai suara kamu.
    mama memang suka lagu ni
    selalu mintak ank2 murid yg sore sdp2 nyanyikan untuk mama,tpi dia org malulah
    hp mama pun der lagu ni..dia org pon dh tau..selalu ckp..ala...ckgu ni asik2 lagu tu jer...rupa2nyer lagu si gagap ni yer encik mimpi
    p/s keep the gud work...jgn gagap udah ler....bila lak nak wat piece i'm yours tu..mama suka jugak..nakkkkkk

    ReplyDelete
  17. suka lagu2 en.mimpi..keep it up!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. waaaa!mesti c0mey gila time ketaq2 lutut basah ketiak tu haha

    ReplyDelete
  19. agagagagagaga.......
    tebaekkk bro...

    ReplyDelete
  20. normal kot kalau first time bercakap dengan stranger kite jadi gagap..keke..

    ReplyDelete
  21. sekolah gay.. hehehe..
    ai skolah lesbian... gitu~?

    ReplyDelete
  22. Terbaik la suara.... Nasib baik En Mimpi da boleh manage tahap kegagapan tu...

    ReplyDelete
  23. haha klaka la time 3:11
    gagap terlebey makan cabai..kekeke

    ReplyDelete
  24. perempusn cm tu la.. bile ckp dgn laki2.. aku mksudkan aku jgk la-.-" hmm

    sbb dulu aku masuk kelas lesbian je

    ReplyDelete
  25. n sgka en mmpi ad fallopian tube

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. mesti cute ken lu time dolu2 . time gagap gagap nk cakap sama perempuan ! HAHA !

    ReplyDelete
  28. "Bila da pandai bercakap ni, dah mula jugaklah pandai bermain ayat-ayat manis dengan pelbagai jenis lapisan gadis ."


    baiklah jadi malu macam kecik kecik tu dulu. HAHA. kidding :D

    ReplyDelete
  29. pengomen kebnykkn nye perempuan.hiks~

    ReplyDelete
  30. wow..mantap bro!!huhuiii..like..like..like

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum...
    for ur information..

    Hiburan itu ada tiga keadaan:

    a) Haram- iaitu memetik tali-tali alat permainan dan alat-alat yang ditiup, memalu gambus,thunbur dan lain-lain alat hiburan. Sesiapa yang sengaja mendengarnya maka ditolak kesaksiannya kerana diriwayatkan daripada Saiyyidina Ali r.a. bahawa Nabi Sollallahu ‘alaihiwasallam bersabda yang maksudnya: Apabila telah nyata pada umatKu lima belas perkara nescaya bala akan menimpa mereka. Maka Baginda menyebutkan di antaranya: Muncul alat-alat nyanyian dan alat-alat hiburan.

    b) Harus- iaitu duff (kompang), kerana Nabi Sollallahu ‘alahi Wasallam telah bersabda yang maksudnya: Zahirkanlah kerja perkahwinan itu kepada orang ramai dan kamu palulah kompang padanya.

    c) Makruh- iaitu memalu kayu pada kayu apabila tidak dicampur dengan perkara haram atau makruh.

    Berkata al Imam al Sayyid ‘Alwi al Maliki al Husni: Ketahuilah bahawa alat-alat hiburan yang mempunyai tali seperti rabab, gitar dan qanun haram mendengarnya dan haram memainkannya mengikut pendapat yang masyhur dari mazhab yang empat dan wajib mengingkarinya (mendengar alat-alat tersebut) dan memberikan nasihat mengenainya. Adapun memukul rebana tidaklah mengapa dalam majlis pernikahan berdasarkan hadis Nabi Sollallahu ‘alaihi Wasallam yang bermaksud: Iklankanlah pernikahan dan kamu pukullah rebana (al Duff) di atas pernikahan itu. Namun tidak harus memukulnya selain daripada majlis pernikahan menurut pendapat yang masyhur tetapi lawan pendapat yang masyhur, harus memukul (alat rebana) dalam semua upacara majlis kegembiraan orang-orang Islam.

    just for reminding u...

    let's spread the Deenul Islam and Allah's love if u're truely admit that 'Islam is the way of life' as u stated in ur page..

    Barakallahufik...
    siru 'ala barakatillah...
    wassalam...

    ReplyDelete
  33. sedap btol suara En. Mimpi ni..leh la jadi penyanyi..uhuhu

    ReplyDelete
  34. sedap la suare en.mimpi ni..suke dgr!

    ReplyDelete
  35. Sedapnya suara..tak sangka dulu gagap rupanya :)

    ReplyDelete
  36. heheheee.. gagapla pulak ye.. suke lagu nie.. best.. kalo g karoke msti nyanyi lagu nie.. hee

    ReplyDelete
  37. hyep..bro...aq x nmpk komen jantan2 kat ats..apepown..aq still gak nk komen...hang memang sioottt laa...hahahha...x kesah la hang x bleyh ckp pown masa tuh..but..skang hang dah somebody an?...gud2..^_^..

    ReplyDelete
  38. phat dtg cuci2 telinga jap hehe

    ReplyDelete
  39. best la suara en. mimpi...

    ReplyDelete
  40. haha . nice one .

    ReplyDelete
  41. ramai gile gegurl mai komen tuh..konfem xde GAGAP dah encik mimpi pasni..kehkehkeh =P




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  42. x blh blah btl part gagap yg last 2...ahahah

    ReplyDelete
  43. ni gagap kategori special ni, hikk...

    ReplyDelete
  44. hehe... ceta nie wat aku nak gelak plak.. :D btw..suara pemilik blog nie cool..

    ReplyDelete
  45. tiup falopio. ??
    erkk =,='
    lmao xD
    *gelak guling2 part tu xDD

    ReplyDelete
  46. x silap tiup falopion 2 just tok women....
    so u r very special person in d world...
    like yr singing...
    sye pn comey gak tau...hihi :)

    ReplyDelete
  47. like like like like like =)

    ReplyDelete
  48. xpa..gagap2 pon still ramai peminat..kihkih=p

    ReplyDelete
  49. hamboi.. haha
    anda mmg cute, ye dak? ;p
    cute sangat!! suara lagi la cute! :)

    ReplyDelete
  50. lagu2 yang en mimpi mainkan selalu nyer menghiburkan hati jer...sometimes tuh klakar sgtt2...semoga lepas nie bnyk kn lgi update lagu2 bru yer...suka sgt dgr...blog en mimpi pon interesting...klaka smpai bole pecah perut kot..pape pon u r the best...keep it up...insyallah..:)

    ReplyDelete
  51. Walaupun encik mimpi da wujud sjak brape tahun lalu,tp sy bru jer knal encik..coz,sy x mnat dgr lgu...1 ary member blakg uma ckp ad vdeo encik mimpi,ayuh tggalkn dy...ble fes time dgr best gler....tu yg admire encik mimpi gler2....ap2 pun ,smua en3 encik mimpi mmg best.....

    ReplyDelete
  52. Asalam-o-Alykum, My name is Qasim, from last 26+ years Allah and Muhammad s.a.w keep coming into my dreams, over 460+ times Allah comes in my dreams and 250+ times Mohammad s.a.w comes in my dreams, Muhammad s.a.w is the last Messenger of Allah and I am the Ummati of Muhammad s.a.w, My dreams about to Major Signs of Qiyamah, Gog Magog, Esa a.s, and End of Time. I have shared many dreams on my fb page Allah and Muhammad pbuh in my Dreams and my blog Allah and Muhammad saww in my Dreams

    ReplyDelete

Nuff n Klik Sini!