Encik Mimpi and The Tidur's Blog!

Welcome to blog aku. Aku seorang lelaki biasa yang minat bermain muzika dan suka menyampaikan perasaan atau pendapat melalui seni muzik aku sendiri. Aku suka menulis lagu dan melalak berseorangan ditemani gitar akustik buruk aku.Aku takde la hebat mana pon bergitar, tapi macho lah jugak. So kalau suka, dengar. Tak suka, senyap sudah. :-)

Sunday, October 9, 2011

Sungai Lui Kat Mana Ye?

Nyanyi tau, maksud dan takrifan tajuk lagu itu sendiri tak tau. Itulah korang.. Sama lah kita. Duduk dengar lagu nyanyian Aizat Amdan yang bertajuk Sungai Lui tu, tp xtau kan lokasi dan info tentang Sungai Lui tu sendiri. Aizat Amdan, bukan Afiq Amdan ye rakan-rakan.

Kenapalah tajuk dia Sungai Lui. Sungai Klang mungkin xsesuai kerana kalernya yang macam neslo tu. Sungai Nil pula adalah sungai terpanjang di dunia, takut liriknye pon tak habes2 nak tulis. Bila search kat google, Sungai Lui macam tak wujud je. Yang ada cuma sebuah tempat yang bernama Kampung Sungai Lui.

Apa pendapat panel-panel yang hadir hari ini terhadap lagu Sungai Lui? Mengapa Aizat menulis lagu yang berkaitan dengan Sungai Lui. Dan mengapa tajuk itu yang dipilih beliau?

Prof Madya Samadi : Hmmm.. Bagi pendapat saya.. Mungkin Aizat menulis lagu berdasarkan sifat semula jadi sungai itu sendiri. Aliran sungai yang mengalir tenang jika tiada unsur luar yang mengganggu.. Maksudnya, mungkin tema "keamanan" yang ingin disampaikan dalam lagu tersebut. Keamanan yang mampu memberi kehidupan yang bahagia juga abadi jika semua manusia di dunia ini cuba mempertahankan risalah keamanan itu.

Roberto Carlos : Bagi pendapat saya.. Mungkin Aizat pernah bertemu cinta pertamanya di Sungai Lui sewaktu sedang picnic dengan family nya. Ianya tak mustahil, sebab mungkin dia cuba abadikan kisah cinta itu dengan penulisan sebuah lagu. So sweet dia kan?

Safee Sali : Mungkin Aizat takde idea dah.

En Mimpi : Tak tau camana nak cakap. Kampung Sungai Lui adalah sebuah tempat di mana bagi penduduk-penduduk di situ, itulah tempat mereka hidup dan membesar. Bagi mereka, tiada tempat lain yang boleh membahagiakan seperti mana mereka bahagia di tempat mereka itu. Mungkin Aizat cuba sampaikan mesej "sejauh mana kita pergi, ingatlah di mana asal-usul kita". Pandai-pandai je aku ni!!

Ustazah Pilihan : Sedap lagu ni. Kan lebih sedap jika Aizat menyanyikan lagu berunsur dakwah atau ketuhanan. Huhu.

Haa itu lah pendapat tetamu-tetamu saya yang hadir hari ini. Tak kisah la pendapat yang mana korang nak setuju, terpulang kepada fahaman masing-masing. Setiap orang ada pendapat yang sendiri , dan kita harus menghormati pendapat masing-masing.. Tapi ustazah macam tak berapa menjawab soalan la.. Takpe, sekarang kita menjemput artis undangan kita , Encik Mimpi untuk membuat persembahan. Di persilakan....!!


104 comments:

  1. sungai lui kt negeri sembilan la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungai lui kat raub la, aizat org raub, google

      Delete
  2. sungai tu bkn ker kt Hulu Langat

    ReplyDelete
  3. nama tempat Sungai Lui ada di beberapa negeri namun aizat kan orang Raub..jadi mungkin merujuk di Sungai Lui, Raub Pahang.saya sokmo lalu sini :)

    ReplyDelete
  4. sg lui bkn kt semenyih ke selayang... lirik sg.lui tuh spt kata prof diata..hehe

    ReplyDelete
  5. dengar nyanyian incik mimpi lgi
    cik mimpi takda shoutbox kah...?
    tak dapat nk tinggal jejak la :(

    ReplyDelete
  6. hehe pndai eaa wat temu bual


    Sungai Lui ade kat N9 gak
    kampung kaloi ! hehe

    ReplyDelete
  7. adoyai..sorang ckp sremban,sorang cakap slayang..sungai lui nie kat kota bharu arr...>_<..*nyampuk takdek motif..

    ReplyDelete
  8. Haha~ Makin lme makin giler dgn Encik Mimpi ni~ Asal masuk blog ni je rse nk gelak..

    Lately, ade je die bg slack lgu yg die nyanyi~ Rse nk guling2..

    >> Eh~
    >> Cd calar~
    >> Selama mana nk hbs ni~
    >> Makin lme makin slow~
    >> Makin lama makin slow, tengoklah~
    >> Udah la tu~

    Kena gosok sikit cd yg calar tu Encik Mimpi~ Btw, nice vocal melainkan part cd calar tu.. Suara anda sesuai untuk lagu2 mcm ni.. (^_^)

    ReplyDelete
  9. kelakar lah...
    but nice beb!
    gua suka suara kau...

    ReplyDelete
  10. suara kamu bes..memang bahaye dengar malam malam..sebab nanti terbawak bawak dalam mimpi..hehe XD

    ReplyDelete
  11. Sungai Lui tu Sungai mcm Loiii Loiiii...!!mantopp!!

    ReplyDelete
  12. hehehe..mun xpernah tahu sg lui tu kat ane..hikhik

    ReplyDelete
  13. Hehehee.. ni termimpi2 suare en Mimpi nanti.. heee.. cd sangkut ke tuk lagu nie... nice entri.. part temubual pun best.. heee.. tq dtg blog Putri ye..

    ReplyDelete
  14. amboi..da byk lak pndangan ya..:)....heee

    ReplyDelete
  15. eh2...xda shoutmix..nak komen sal suara dya tuh..xkira2 nk komen gak,..muhahah...suara dya nice lah...hee....abeh osak lagu org..keh3...

    ReplyDelete
  16. sedap giler dia nyanyi!..hahahaha
    suka ngan muzik tu ..siyes :)

    ReplyDelete
  17. boleh jadi artis ni...hee~
    best je layan lagu2 macam ni tgh2 malam ni..:)

    ReplyDelete
  18. mengantokNYA..stop2...bnyaak g shout aq xreply g..hehehheheh

    ReplyDelete
  19. haha gempak betul temubual tu... :p

    ReplyDelete
  20. lagu sg lui lagu peberet deno... heeee... deno folo sini :)

    ReplyDelete
  21. sedap suara en.mimpi...
    sy siap follow sbb blh dgt suara en.mimpi selalu...
    hehehehe

    ReplyDelete
  22. walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

    ReplyDelete
  23. siyes kite suke kat org yg maen gitar..
    eh cilap, kite suka dgr dan tgk orang maen gitar.. MACHO.. hehe..

    tapi frust lak sbb bile duk sini, taley nak tgk utube.. ouhh.. )=

    ReplyDelete
  24. like blog incik mimpi.. xjemu dgr dia nyanyi.. nak feeling2 sggh sini dgr dia nyanyi erk.. hehe (:

    ReplyDelete
  25. datang cni follow.. ok suara sedap

    ReplyDelete
  26. sayunyer lagu kat blog ni.....nasib baik tak terlelap :D

    ReplyDelete
  27. encik mimpi..sudilah kirenye meng link kn ke blog sy..terima kasssseyyyy <--- mcm alleycats ckp

    ReplyDelete
  28. ok seruisly suka sangat blog ni and ur voice awesome bro :)

    ReplyDelete
  29. sye org langat..adew name sg uh sungai Lui..xtau la kalau tempat len p0n adew

    ReplyDelete
  30. lagu sungai Lui memang best.tenang jew.~wahh hebat roberto carlos pandai cakap melayu.he2

    ReplyDelete
  31. sg lui tu kg kawan sy la. hikhik

    wahh. jrg jmpe org letak nyanyian sendiri kt blog nih. eheee

    ReplyDelete
  32. Sg Lui tu bukan kat Selangor ke? Dah lama suka lagu ni tapi tak tau tajuk dia Sg Lui.Nasib baik Encik Mimpi nyanyi.

    ReplyDelete
  33. sungai lui kek soroting lah...soroting tu kek nogori sembilan... :)


    p/s: serting. :P

    ReplyDelete
  34. hahahaha..kelakar..tp best la.. :)

    ReplyDelete
  35. 1st time sy dgr lagu dr en.mimpi...1st time terus macam teruja giler babas dgn lagu2 kat utube en.mimpi..hahaha! best <3

    jatuh cinta terus ni...dgr suara...dgr lirik yg kelakar ;)

    and for the first time, masuk blog ini dan komen ;))

    thank you en.mimpi kerana menghiburkan hari sy.

    -saye pelangi

    ReplyDelete
  36. kehkeh.. sg.lui tu dekat hulu langat selangor. tp tak tahu la ape kaitan lirik lagu tu dgn tajuk "sg.lui" tu. kena interview aizat ni :D

    ReplyDelete
  37. encik mimpi ni klakar la.. part cd calar tu mmg de besttt!

    ReplyDelete
  38. salam...kenapa la ada suara yg best tak di keudarakan betul2, jd la mcm artis lain... i love your voice ....

    ReplyDelete
  39. i love ur voice... sdap dgr.... ;))

    ReplyDelete
  40. haha . kelakar ouh video en mimpi ni. hehe . yes i am officially your followers now ! peace :)
    and i love your style of writing ! funnnieyyy :DD

    ReplyDelete
  41. ohmyy, sangat kelakar la dia nyanyi. hahahaha xD anyway, seriously, saya suka suara encik mimpi, sangat sedapppp ><'' hihihi :)

    ReplyDelete
  42. siap ada cd rosak lagi. hahahahhah tak boleh blaaa! :PPP

    ReplyDelete
  43. perghh.. tepikat dgn suara encik mimpi
    sedap giler kot :)

    ReplyDelete
  44. sg lui ade kt dua tempat...satu kt negeri 9 n lg satu kt selangor...dkt dgn sg congkak klo x silap....taw ade kt n9 sbb sg lui tu kg ak, n kt sgor tu sbb pnah camping kt sg congkak dlu...

    ReplyDelete
  45. your voice are very good...aybe u can be a best singer on the future...wo know an street an became a famous singer....
    soory i'm using wrong grammar....sye bru form 2..hehehe...i like your video...but there is no your pic at all... i hope u understand what i write....:)

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. cair seh dgr sore dia...

    ReplyDelete
  48. walamakkkkkk....dan lagi duk cd calar tu,hehe....nyway,best ! <3

    ReplyDelete
  49. cikhoneybee dtg dgr lagu sebelum tido. hehe

    ReplyDelete
  50. en.mimpi, nk request lgu bley??
    lgu band BAU-Anggun..
    pnh main kt slot lagenda TV3 Merah Puteh..
    =))

    ReplyDelete
  51. 4 taon sy keje kt raub. nama sg lui mmg x asing lg. bnyk no kes2 org giler. jenuh gi nangkap

    ReplyDelete
  52. nice!
    kelakar la...en.mimpi ni...
    masuk blog ni rasa nak tergelak jer,,,tQ

    ReplyDelete
  53. masih mentah...masih mentah...masih mentah..orgnye nak nyanyi pun susah...

    ReplyDelete
  54. YG X THAN KT CD CLAR 2 LAH..HUHU...TP MNTOP..HEHE

    ReplyDelete
  55. kt n9 an,,selalu balek pahang lalu jalan tue....

    ReplyDelete
  56. suara dy .. pergggghhhhhhhhhhh .. POWER GILA ! like it la .. ENcik mimpi ,. nk tgk muka cik mimpi boley x ? hehe

    ReplyDelete
  57. mengikut apa yg aku dgr dr temuramah bersama aizat, tajuk sg. lui ni diambil sempena dgn nama kampung sungai lui, ulu langat... lagu tu pun ada berkisar ttg suasana kehidupan kt situ. aku ni anak jati ulu langat, bangga bila ada org wat lagu macamni...

    ReplyDelete
  58. Assalammualaikum.
    Sedap suara..bakat kurniaan ALLAH.
    Sesuai dengan lagu2 yang berentak camni.
    lagu DDKM pun best suara kamoo En.Mimpi..

    ReplyDelete
  59. hahahahahahahhaha. sumaph aku gelak mcm gila part nk last-last tu :P hahah :D

    ReplyDelete
  60. kt n9 de gak sg lui

    ReplyDelete
  61. HEBAT. Hebat. Hebat.

    ReplyDelete
  62. aku dah jumpa sg.lui tu kt mna..
    kat ulu langat...iaitu kawasan yang dianggap kawasan relik(kwsn yg agk ketinggalan)
    rujukan~buku sosiolinguistik aku~hehe3

    ReplyDelete
  63. heehehe..cd dh rosak..hhuhu..
    apa2 pown sedap la sore u..
    i like u voice..(^_^)

    ReplyDelete
  64. sg lui de kt hulu langat la...selangor...berdedekatan dgn sg gabai...

    ReplyDelete
  65. acong fakhri tuikk (FB)January 7, 2012 at 9:17 AM

    saya org sungai lui hulu langat ,,
    mmg aizat slalu lepak di tmpt kami dlu ,,dan bersama2 dgn rakan untuk membuat lirik untuk lagu nie ..tentang warga sungai lui ,,agar maju ke hadapan ..so fullstop ..

    ReplyDelete
  66. sekali lgi lagu nie tlah dirosak kn oleh en mimpi..lpas nie lagu sape la y bakal drosakkan tggu la episod akn dtg...pape pon msok jer blog dye or dgr lagu dye conpem akn gelak jer...jarang dye nyanyi lagu dgn serius...tpi mmg bes sgt2 lagu sedara...dye pon misteri kn...hikhikk

    from:fafau94,,,perakk...:)

    ReplyDelete
  67. With havin so muсh written content ԁο уou ever run into аny іssues
    of plаgοrism or coрyright іnfringement?
    Mу websitе haѕ a lot of comρletelу unique contеnt Ι've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I'ԁ reаlly аpprecіate
    it.

    Here is my ωеbsіte - rocket spanish does it work
    Also see my site :: rocket spanish software

    ReplyDelete
  68. Hi, Neat post. Theгe is a problem ωith yοur site in іnternеt exρlοrer, ωould chеck this?
    IE still is the maгket chief and a huge seсtion of peoрle will miss yοur fantastic writing becausе of this problеm.


    Here is mу blog ρost http://Www.Juicerhero.com/green-star-juicer-review-this-is-a-real-powerhouse/

    ReplyDelete
  69. Gгeаt article. ӏ will be facing a feω of these isѕuеs as wеll.
    .

    Fеel free to surf tο mу webpage vejax.net

    ReplyDelete
  70. Sungai Lui nih kt Hulu langat,N9 orPahang

    ReplyDelete
  71. Best em.be friends..

    ReplyDelete
  72. Begini sebenar nya banyak nama Sungai Lui itu ....ada yg dekat NS, Pahang, Kelantan dan Selangor .....jadi mana-mana yang nak pergi Sungai Lui itu kena fikir dulu negeri mana .....Sungai Lui kampung saya ini yg dekat HULU LANGAT SELANGOR nun ....kat situ ada banyak air terjun

    ReplyDelete
  73. Anak Sungai Lui Hulu LangatJanuary 14, 2015 at 12:36 AM

    Sungai Lui ada di Pahang, N9 Dan Selangor. Lagu Sungai Lui ni Aizat merujuk kepada Sungai Lui Hulu Langat - sumber pengakuan dari Aizat sendiri dalam MHI... Aizat selalu ke Sungai Lui Hulu Langat. Aizat selalu g makan n berkaraoke di batu 23 Kg Sg Lui.

    ReplyDelete

Nuff n Klik Sini!