Encik Mimpi and The Tidur's Blog!

Welcome to blog aku. Aku seorang lelaki biasa yang minat bermain muzika dan suka menyampaikan perasaan atau pendapat melalui seni muzik aku sendiri. Aku suka menulis lagu dan melalak berseorangan ditemani gitar akustik buruk aku.Aku takde la hebat mana pon bergitar, tapi macho lah jugak. So kalau suka, dengar. Tak suka, senyap sudah. :-)

Sunday, January 24, 2010

Tutorial :Cara En.Mimpi Menchipta Lagu

Helo everybody.
Diz is me again, Mr.Mcdreamy atau dalam jawanye, Encik Mimpi. Today , i'm going to tell u how to compose a song using Adobe Photoshop. Xkan la buat lagu guna photoshop, logik sket bro.. Di sini ade ditunjukkan tips2 bagaimana mencipta lagu dengan kemachoan dan keyakinan agar anda mampu berdaya saing dan mengharumkan nama Zabedah.

1- Berak : Ketika berak, bawa gitar sekali ke dalam bilik air. Kaedah ini sukar dilakukan di jamban bercangkung.Hanya jamban duduk saja yg dibenarkan oleh warden. Jika anda tidak suka jamban duduk(kerana setiap lepasan bom menjanjikan lantunan air suci ke arah punggung kembali),jangan amalkan petua ini.

2-Tawaduk dan Zuhud: Ketika berak, hendaklah bersifat tawaduk dan zuhud, di mana sifat ini sebenarnye adalah satu momentanasilasi(ape ni!?) untuk kita mencari idea untuk memulakan penciptaan rhythm atau dlm bahase brunei, 'melodi'.Petikkan gitar apabila mula mendapat idea.

3.Cekal : Anda harus menganggap setiap bunyi lepasan bahan kumbahan anda itu sebagai guide untuk anda menjaga tempo atau kelajuan muzik. Anggap saja ia seperti bunyi drum.

4.Lirik : Lagu yg baik haruslah disertakan lirik yg berkaitan dgn peristiwa dan perasaan sebenar yg dialami oleh penulis lirik sesebuah lagu itu.Untuk mendapatkan lirik yang bagus, kurangkan kerutan muka ketika meneran kesucian cinta abadi ketika berak.Menetapkan tajuk sesebuah lagu terlebih dahulu sebelum memikirkan lirik adalah satu method terbaik dalam penulisan sesebuah lagulisasi, agar penulisan lirik tidak lari dari penceritaan asal sesebuah lagu.(tgk AF la, kate kak oji kan cerita dalam lagu tu penting).

encik mimpi kunci gitar lagu lagu mama lisa contoh lirik rawak yg ditulis oleh en.mimpi


5. Taat Kepada IbuBapa : Setelah mendapat rhythm atau melodi serta mengenalpasti cerita ape yg ingin disampaikan dalam lagu yg ingin diciptalisasi, barulah kita rakam melodi tersebut dgn kaedah Humming. Humming tu ialah nyanyian tanpa lirik, seperti "La la la laa..la laaa la la laaa" atau pon "dum..dum di dum dumm dumm..". Jangan mengamalkan bunyian "ahh ahh Ahhh arhhh urhh " kerana ia tidak sesuai untuk kanak-kanak bawah 81 tahun.Rakaman boleh dijalankan menggunakan recorder hp atau pon komputer riba anda.Pastikan riba anda tidak berbulu.

Contoh Lagu Dengan Humming Method:




6. Khusuk ketika solat : Gabungkan sekali lirik yg telah dicipta dan lagu humming yg anda buat. Nyanyikan dengan iringan gitar yg ringkas supaya fokusization anda benar-benar pada tahap tertinggi pada rhythm lagu dan penyesuaian lirik terhadap melodi. Lakukan ini sebaik-baiknya 2 kali seminggu.Acah aje.

Sebagai contoh (diambil dari lagu Mama Lisa by En.Mimpi:



p/s: gitar x tune but ini cume trying version =).



Mama Lisa

Intai pagi-pagi jendela rumah Lisa
Ayu memakai baju merah jambu sama dengan mamanya
Korban waktu tidur pagi pun aku bisa
Cuci mata dan menikmati keindahan sorang wanita

Maksudku bukan kamu
Maksudku bukan Lisa
Maksudku Mama Lisa

Kamu cukup cantik
Namun Mama mu lagi cantik
Kamu cukup comel
Namun mama mu lagi comel

Bukannya maksud diri ku
Untuk persendakan diri mu
Namun hati berkata
Aku telah jatuh cinta
Kepada Mama Lisa

Pada mula-mula kurasa aku gila
Tak mungkin aku jatuh cinta pada ibu rakan sebaya
Ah jangan kau cuba nak menghalang rindu kita
Tak kisah apa pun kata mereka semua

Ulang pre-chorus n chorus



7. Final Recording : Record lagu anda setelah anda sempurnakan semua langkah-langkah di atas dengan baik. Pastikan anda melakukan latihan-latihan vokal dan penghafalan lirik untuk memastikan pengrakaman berjalan dengan smooth dan anggun.

8. Syukur : Tanamkan sifat bersyukur pada Ilahi kerana dikurniakan bakat untuk mencipta lagu. =). That's all for todey. Selamat bermimpi .

18 comments:

  1. haha..nice tips..
    but the 1st tips cam tak bleh terima je la encik mimpi..jgn kata lagu2 best sume ni en.mimpi dpt ilham dari that 1st steps??? hehe

    ReplyDelete
  2. kah3..
    siyes lawak..
    tapi memang ade benarnya mr so-called mcdreamy..
    ramai dpt inspirasi time masuk toilet..
    can't wait for other songs..

    ReplyDelete
  3. owh-ho..that's my rumet above my comment..LOL

    ReplyDelete
  4. haih..ade ke dlm toilet!hahaha...
    crk idea kt tmpt lain lah bro..tmn bunga ke..hjg bangunan kt tmpt kau belajar ke..

    ReplyDelete
  5. @nurul zaty : betul.semua karya en.mimpi bermula dari 1st step. yg penting , mulakan dgn bismillah. iklas dlm menulis lagu.

    @fis fikah: hehe ni kat kolej mane ni?kongsi laptop ke ape ni!

    @penulis: dalam toilet mmg byk sgt idea. anda bole cube kalau xcaye. kat sini taman bunga xde gadis jogging la..susah la dpt idea! hee

    ReplyDelete
  6. erk.. sepertinya lebih style jika kamu petik gitar atas jamban cangkung ohh.. haha ;p
    *membayangkan*

    ReplyDelete
  7. @millalara : petik gune lutut bole la camtu.mau berparut 3tahun tu.

    ReplyDelete
  8. masa tgh buang air la idea dtg mencurah2 kan..

    tapi yg tabik spring tu, siap bwk gitar lg mase tgh berak. Takmo pegang gitar kamo la..
    mesti ade bau..

    hoho..

    ReplyDelete
  9. @aurafiza yg mempunyai aura :
    mane ade bau pon..xpernah pon tercalit walau sedikit pon bende warne cokelet pekat tu.

    ReplyDelete
  10. ekeke jatuh hati ngan mama liza ekk sian liza haha

    ReplyDelete
  11. part berak paling aku suka..
    betul!
    idea akan datang mencurah-curah bila kita tengah melabur..
    =P

    ReplyDelete
  12. encik mimpi bile balik ? t balik nk jmpe blh ? nk dera encik mimpi nyanyi tuk kite. haha ;p

    ReplyDelete
  13. mama lisa tu cape cyg?heh

    ReplyDelete
  14. hehe teke la sape baby...love u =)

    ReplyDelete
  15. Salam encik mimpi. comel nyer. tips yg best.
    suka3.;p

    ReplyDelete
  16. sdap erh! best ah, nk download cmne ni?

    ReplyDelete

Nuff n Klik Sini!